maanantai 3. toukokuuta 2010

Paranormal Activity - Hinta - Laatusuhde

Paranormal Activity (2007)

Statuspäivityksenä

Vähäeleinen ja halvan näköinen kauhuelokuva onnistuu jopa pelottamaan. Joskus. Joitakuita. Ei aina, eikä kaikkia.

Viihdekäyttäjälle

Elokuvalipun hinta on nykyään kympin tietämillä. Se on aivan liian paljon, joskin jotenkin ymmärrettävissä, mikäli ollaan katsomassa elokuvaa, jonka tekeminen on vienyt 5 vuotta, vaatinut 1000 ihmisen työpanoksen ja maksanut vähintään 200 miljoonaa dollaria. Mutta nyt puhutaan elokuvasta, jonka tekeminen on maksanut vajaan parikymmentä tuhatta ja lisäksi se myös näyttää siltä. Nyt on mittakaava pahasti hakusessa.

Pyrin yleensä välttämään viittauksia muihin elokuviin tässä Viihdekäyttäjä-osuudessa. Tällä kertaa on kuitenkin pakko tehdä poikkeus. Paranormal Activity on reilun kymmenen vuoden ikäisen Blair Witch Projectin henkinen pikkusisko. Molemmat ovat muka-dokumentteja jostain kammottavasta, jonka olemassaolosta lähinnä vihjaillaan koko elokuvan ajan. Molemmat vaativat katsojalta jonkin verran eläytymistä ollakseen pelottavia, mutta Paranormal Activity on edeltäjäänsä huomattavasti helpommin pelättävä.

Laatuaikaa Paranormal Activity ei tarjoa. Käsikirjoitus on typerä, junnaava ja väkisin pitkitetty. Näyttelijät ovat harrastelijoita. Kuvaus näyttää edistyneen harrastajan suunnitellulta ja leikatulta kotivideolta. Parasta elokuvassa on pelon rakentaminen näkymättömän vihollisen ympärille. Mäjäyttävä loppukohtauskaan ei onnistu rikkomaan tunnelmaa. Tässä kohden pieni budjetti on ollut eduksi, sillä suuremmat rahat olisivat mahdollistaneet jonkin epämiellyttävän tai yliluonnollisen otuksen visualisoinnin, mikä olisi erittäin todennäköisesti epäonnistunut ja vesittänyt loputkin elokuvasta. Suosittelen ainoastaan erityisen herkille katsojille, sekä kauhun pakkomielleharrastajille.

Maanikoille ja friikeille

Varoitus: saattaa sisältää juonipaljastuksia

Nuorena miehenä halusin tehdä elokuvia. Valitettavasti rahat olivat tiukalla, eikä minulla ollut varaa ostaa filmiä kaitafilmikameraani, saatikka kehittää kuvattuja otoksia. Onneksi kaverilla oli videokamera, sellainen normaali VHS, mutta sen kylkeen oli itse Roger Corman raapustanut nimikirjoituksensa. Cormanin henki leijui myös kuvaamiemme videopätkien yllä. Nollabudjetilla splatteria ja kauhua, siitähän kaikki aloittavat, eikö? Jos olisimme saaneet jotain valmiiksi, tuotoksemme olisi luultavasti ollut efektien suhteen komeampi kuin Paranormal Activity. Jännityksen kehittämisen ja kuvauksen laadun suhteen olisimme luultavasti jääneet jälkeen. Mutta silloin ei ollut teräväpiirtokameroita ja leikkaamistakin varten piti olla suhteita.

Olen viime aikoina katsellut Youtubesta vanhoja b-kauhuleffoja. Paranormal Activity kuuluu ehdottomasti monessakin mielessä niiden joukkoon. Näissä elokuvissa on yleensä vain minimaalinen määrä varsinaista kauhumateriaalia. Muun elokuvan ajan lähinnä ollaan typeriä ja keskitytään johonkin täysin epäolennaiseen tai järjenvastaiseen, kuten meikkaamiseen, juoksemiseen tai seksikkäisiin poseerauksiin. B-elokuvat kuvataan yleensä hyvin pienissä ympyröissä, koska lavasteet ja paikasta toiseen siirtyminen ovat kalliita. Yleensä näyttelijöitäkin on vain muutama.

B-elokuvista poiketen Paranormal Activity ei tipahda tahattoman huumorin ansaan. Tämä johtuu juurikin siitä, että yliluonnollisten tapahtumien aiheuttajaa ei oikeastaan paljasteta koko elokuvan aikana. Kornit kumihirviöthän ovat b-leffojen klassisinta antia. Niiden ansiosta kyseistä roskaa jaksaa edelleen aina silloin tällöin käydä läpi. Paranormal Activity ei kestä uudelleenkatsomista, koska siitä ei irtoa nauruja.

Kaikkein parhaiten Paranormal Activity toimii, jos pystyy katsomaan sitä indieharrastajaleffalasien läpi. Kun elokuvasta tietää sen budjetin pienuuden, näyttelijöiden kokemattomuuden ja muut oleelliset seikat, sen osaa laittaa oikeaan kontekstiin. Tällöin Paranormal Activity näyttäytyy kohtuullisen hyvänä harrastajaleffana, jollaisia ei ole koskaan liikaa. Teatterilevitykseen tällaiset elokuvat kuuluvat hyvin harvoin, ennemminkin internettiin ilmaiseksi tai VHS:ltä VHS:lle kopioituna, kreikaksi teksitettynä kieltolakikopiona kiertämään. Ja roskaelokuvafestivaaleille, joskin Paranormal Activitystä puuttuu se vaadittu cämp.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laadukkaat kommentit ovat tervetulleita, peikot pysykööt piiloissaan. Tarkastan kaikki kommentit ja päästän läpi vain asialliset.