perjantai 31. joulukuuta 2010

Zen Bound 2 - peli vai taideteos?

Zen Bound 2

Statuspäivityksenä

Kaunis ja letkeä pelinkaltainen kokemus. Erittäin toimiva sekoitus stressipalloa ja uniikkia pulmapeliä. Narun sitominen puisten hahmojen ympärille on yllättävän rattoisaa.

Viihdekäyttäjille

Helsinkiläisen Secret Exitin omalaatuinen pulmapeli tuli viimein myös meille mobiilivammaisille Windows-käyttäjille. Kosketusnäytöllisille värkeille suunniteltu narunkieritys toimii riittävän hyvin myös hiirellä, joskin veikkaisin pelin menettäneen hieman välittömyyden tunnustaan.

Zen Boundeissa on tarkoituksena kierittää maalia levittävää narua puisten hahmojen ympärille pyrkien näin värjäämään mahdollisimman suuri osuus hahmosta ennen narun kietomista viimeisen naulan ympärille. Pelaaminen tapahtuu puuhahmoa pyörittämällä. Idea kuulostaa omituiselta ja sitä se onkin - joskin itse kutsuisin pelimekaniikkaa mieluummin omaperäiseksi. Homma on alusta saakka selkeää ja toimivaa. Naruun tai puupalikkaan liitetyt maalipommit monipuolistavat pelaamista tekemättä siitä kuitenkaan sekavaa sähellystä.

Ennen Zen Bound kakkosen löytämistä olen joutunut käymään pitkää sisäistä keskustelua pelien taiteellisuudesta. Toisinaan keskustelu on levinnyt myös itseni ulkopuolelle, eikä täyttä varmuutta ole vielä löytynyt. Zen Bound 2 on erinomainen esimerkki siitä, että pelit voivat olla taidetta. Se on kaunis (mitä useat nykytaideteokset eivät ole), se ei pakota mihinkään ja lisäksi sen pelaaminen on myös matka sisimpään. Pelissä ei ole aikarajoja, eikä pistelistoja. Jumiin jääminen vaatii erityistä yritystä, mutta kaiken voi aina tehdä vielä paremmin. 100% onnistumista voi vielä yrittää viilata käyttämällä vähemmän ja vähemmän narua.

Zen Bound 2 ei varmasti sovellu kaikille pelaajille. Kilpailuhenkisimmät killerit turhautuvat, eikä säätäjille ole tarjolla säätömahdollisuuksia. iVehkeilijöille suosittelen pelin hankkimista ja kokeilua. Parempaa stressipalloa ei ole vielä tullut vastaan, eikä muutaman hassun euron hintakaan pitäisi olla rasite. Nopeasti läpipelattu keskinkertainen suoritus vei minulta noin neljä tuntia. Hinta-laatusuhde päihittää kevyesti Finnkinon riistohinnat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laadukkaat kommentit ovat tervetulleita, peikot pysykööt piiloissaan. Tarkastan kaikki kommentit ja päästän läpi vain asialliset.