keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Vuohia tuijottavat miehet - Tulevaisuuden aseet

The Men Who Stare at Goats (2009)

Statuspäivityksenä

Kulttuuriviittausten lämmittämä absurdi äijäkomedia. Vaikuttaa tähtinäyttelijöiden rennolta välipalatuotannolta.

Viihdekäyttäjälle

George Clooney, Ewan McGregor, Kevin Spacey ja Jeff Bridges samassa elokuvassa. Oscar-voittajia ja mies, joka ajoi maailman ympäri moottoripyörällä. Vaikka kyseessä olisi ollut romanttinen komedia, tämä olisi pitänyt nähdä. Mutta niinhän Vuohia tuijottavat miehet onkin. Ei tosin sellainen romanttinen komedia, jossa tyttö tapaa pojan, sitten ihastutaan, vihastutaan ja lopulta rakastutaan. Kuten nimikin sanoo, Vuohia tuijottavat miehet kertoo miehistä, miesten välisestä ystävyydestä - ei siitä, missä cowboyt rakastavat toisiaan teltassa, vaan siitä, missä äijät tekevät äijien asioita ja samalla tutustuvat toisiinsa ja luovat tunnesiteitä ilman pussailua tai turhaa halailua.

Mutta tämä ei ole koko totuus. Vuohien tuijotteluun on syynsä, eikä siinä ole takana Skotlantilais-Norjalaista maaseuturomantiikkaa. Kaikkihan tietävät, että vuosikymmenten vieriessä CIA on tutkinut mitä erikoisempia tapoja tietää kaikesta kaikki ja rakentaa ihmisestä tehokas tiedustelu- ja/tai tappokone. Niinpä myös ihmisten yliaistillisia kykyjä on tutkittu ihan oikeasti. Tässä elokuvassa juuri tuo kyseinen tutkimusala ja sen saavutukset ovat keskiössä. Jos katseet tappaisivat, hommassa ei olisi mitään hauskaa, mutta eihän ne voi tappaa, eihän?

Vuohia tuijottavat miehet leikittelevät toistensa ja katsojan odotuksilla. Monipuolisen kulttuurituntemuksen kanssa elokuva synnyttää toistuvasti kutkuttavia tilanteita, joissa viitataan populaarikulttuuriin ja aivan oikeisiin henkilöihin ja tapahtumiin. Juonella maalattu maailma menee niin mukavasti ristiin virallisen maailmakäsityksen kanssa, että valveutunut katsoja ei osaa päättää, mikä osa tarinasta on totta ja mikä sepitettä. Muilla katsojilla on luultavasti jossain määrin tylsää. Empiirisen käyttäjätestin mukaan noin puolet yleisöstä jää kylmäksi, kun toinen puoli on valmis syyttämään elokuvaa jopa nerokkuudesta.

Joka tapauksessa ristiriitaisia tunteita herättävän elokuvan näyttelijätyö on herkullista. Miehet ovat komeita, joten kyllä kylmempikin katsojaosasto hieman lämpenee. Dialogi on mainiota ja elokuvan tapahtumat ovat absurdiudessaan viihdyttäviä. Vuohia tuijottavien miehien tuijottaminen on suositeltava kokemus avomielisille, kulttuurihistoriansa kohtuullisesti tunteville absurdin komedian ystäville. Varautuneemmille massoille elokuvaa suositeltakoon varauksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laadukkaat kommentit ovat tervetulleita, peikot pysykööt piiloissaan. Tarkastan kaikki kommentit ja päästän läpi vain asialliset.